~ doa kami ~

ya Allah..Kau permudahkanlah segala urusan kami..Murahkanlah rezeki kami..Kurniakanlah kami zuriat yang soleh dan solehah..Berkatilah rumahtangga kami..Tenangkanlah hidup kami..Bahagiakanlah kami hingga nafas terakhir kami..
Amin Ya Rabbal Alamin..

Our Baby

Lilypie Pregnancy tickers
MR. RIGHT...let him remain mystery...

MRS. RIGHT...the writer for this blog...

Mahligai Cinta Kami

Daisypath Anniversary tickers

..OUR ANNIVERSARY..

Daisypath Anniversary tickers

..THANKS FOR YOUR PROPOSED..

Daisypath Anniversary tickers
MySpace

my lovely diploma..! !

Daisypath Graduation tickers

Friday, June 11, 2010

The Most Unforgettable Memories...

Assalamualaikum w.b.t..sebenarnya saya ade banyak sgt2 nak story..kisah nk pegi brcuti ke Cameron Highlands..mula2, saya dgn family dh plan nk ke Cameron Highlands, sume skali 9org (cmpur dgn adik baru, 10 org la)..huhu..FYI, sume prancangan dah diatur dgn elok..tp tok saya trpaksa pegi brsame dgn kami..trpksa la sumbat semuanya dlm kete avanza biru ni..
8 Jun 2010..kami brtolak ke Cameron Highlands, bersama 5buah kereta yg terdiri daripada family ayah ngah mak tie, ustaz wan, cikgu lam, cikgu shafiee, dan family ustaz saiful..tepat 9am, kami bertolak ke sane..alhamdulillah, perjalanan kami ke sane brjalan lancar..


9 Jun 2010..kami brtolak ke Nilai, utk ke rumah ayah long..rombongan ke Cameron brpecah sebab cikgu dan ustaz yg lain ade exam PTK..tinggallah kami dgn family ayah ngah..tepat pukul 10am, kitorang check out dari apartment tu, pastu kitorang bertolak ke Nilai, tapi family ayah ngah bertolak ke penang..dgn keadaan kereta penuh..10org sumenye,trmasuk tok..ya Allah..hanya tuhan yg tau betapa seksanya bila kereta penuh..huhuhu..tp Abah tabah, Abah still mmandu dgn steady, tanpa merungut walau spatah pn..kakak kagum dgn Abah..!


Mase on da way nak turun dari cameron, prjalanan brliku2, smpai satu slekoh, trpkse brenti, sebab mama loya, Ijah pulak sakit perut..ya Allah, hebatnya dugaan dariMu..alhamdulillah kami dapat sabar dgn dugaanMu stakat yg kami mampu..terima kasih ya Allah..pada mase tu, abah bwk kreta dgn keadaan slow2 sebab kreta jadi brat di blakang..bahaya sgt..huhu..hnya tuhan yg tau hati kami bgaimana..
Dugaan demi dugaan..kami tempuhi dgn sabar..dugaan demi dugaan..ya Allah, hebatnya dugaan dariMu..kami hambaMu hanya mampu menghadapi dugaan2 itu..
Setelah dugaan kereta pnuh, dugaan kereta xstabil, dugaan tayar kreta pecah plak mndatang..subhanallah..kami trpksa berhenti di highway pantai timur..saya yg drive mase tu, mula2 saya perasan dah rase lain je mase drive avanza tu..pastu saya bgtau kt abah dgn mama pasal ni..automatically, kitorg brhenti di tepi highway..first time brhnti tu, abah kata tayar xde pape masalah..second time brhenti, mmg sah ade masalah..!!
Sebab tayar pecah..?!
mase drive,saya perasan ade bnde hitam brtrabur..pas2 bunyi meletup..ni saya ade attach gambar2 mase primeline dtg mmbantu..huhu.........................


Kitorang tunggu primeline sejam lebih kt tepi highway tu..lambat sgt diorang nak sampai..huhu..sabar je la..tapi, polis sempat sampai dulu, polis letak kon polis kt area kereta kitorg..alhamdulillah, dpt jugak perlindungan dari pihak polis..lepas sejam lebih tunggu, barulah primeline sampai kt tempat kitorang berhenti..dlm pukul 5 lebih barulah kitorang dpt gerak..lepas tu, kitorang cari kedai tayar sbb nk check maintainence tayar avanza tu..lame jugak nak jumpe kedai tayar yg buke mase tu..sebab mase tu dah pukul 7 lebih..huhu..lastly, jumpa jugak kedai tayar yg buke mase tu..dlm mase sejam lebih, barulah siap tukar keempat2 tayar avanza..huhu..dah la abis rm230 dah utk tukar 4 tayar tu..tapi,takpelah demi keselamatan kami..huhu..


hati kami baru je nk bersuka ria sebab tayar dah settle..Tapi kan..malang tak berbau, nak dijadikan cerita, adik saya (ibrahim adham) nak buang air, mase tu kitorang kat Gebeng, Kuantan..so, abah pn hentikan kereta kat caltex..mase tu la abah perasan tayar kereta pancit..huhu..bukan pancit biase2, tapi pancit giler2..huhuhu..rase sdih sgt mase tu..macam2 dugaan yg Allah turunkan pada kami..airmata kami berjurai mengenangkan dugaan hebat ni..mase tu abah dgn Harith tengah cuba tukar tayar yg pancit giler2 tu kepada tayar spare..tp screw tayar tu terlalu kemas..setelah cuba brjuta kali, baru la dapat tukar tayar..ni pun dgn bantuan 2org cina..thanx a lot for them..


Mase tu dah pukul 9 lebih..based on the chinese person that help us at that time, kami tak boleh teruskan perjalanan ke terengganu dah..sebab keadaan tayar tak mengizinkan..huhu..mase tu ayah ngah call, dia bagi cadangan supaya kitorang tidur di rumah sepupu mama kat Gebeng..alhamdulillah, malam tu kami brmalam di rumah mak long yak..tapi, ade plak dugaan hebat yg menjengah kami..huhu..mama dapat call dari cik ngah ros..dia cakap dia accident di area kuantan..ade orang langgar kereta dia dari belakang..tapi alhamdulillah dia dan family takde yang cedera..


alhamdulillah...perjalanan kami berjalan lancar lepas abah wat balancing n everything...huhu...alhamdulillah..tapi...........malang tak berbau...mase kitorang nk berenti smyg kat masjid rusila, saya tergerak hati nak tengok laptop, nak try online...tapi, bile buke je laptop, saya tengok laptop jadi lain...jadi hitam...cam bentuk daun...huhu....saya terkejut sgt..berjurai airmata saya tengok laptop camtu...sedihnya saya hanya tuhan yg tahu...


cuba kalian bayangkan...lagi 6 bulan je saya ade utk abiskan DECOM ni..huhu...tapi, malang xberbau...laptop tu sy letak baw2ah kusyen belakang...habib plak yg duduk ats tu...=(....saya nk laptop...i need a laptop to finish my study for the next sem...huhuhu...ni gambar laptop saya yg rosak tu...=(





Lastly, tepat pukul 6 ptg (12 june 2010), kami sampai rumah...smoga apa yg berlaku pada semalam, hari ini, dan esok akan memberi seribu rahmat kepada kami..InsyaAllah..

1 comment:

Anonymous said...

ni syahiran la...knl x...
xfhm sal l.top 2 sbb die jdi daun...ke mlengkung...

..pesanan buat my MR.RIGHT..

Back to Top